Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Естонська рада надає українським дітям грошову допомогу в розмірі 250 доларів на зимовий одяг

В українському сегменті інстаграму поширюється відео з інформацією, що Естонська рада нібито виділяє грошову допомогу українським дітям на зимовий одяг у розмірі 250 доларів. «Сьогодні усім діткам України, яким не виповнилося 10 років, Естонська рада виділяє допомогу на зимовий одяг (...) Або можна вибрати бокс з одягом». Щоб її отримати, потрібно перейти за лінком та заповнити анкету. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту «Брехунець». Сторінка, яка поширила відео в Інстаграмі, має більш ніж 20 тисяч підписників, а лінк, за яким нібито можна знайти анкету для заповнення, веде в телеграм-канал «Місто Кия», на який треба підписатися.

Ба більше, фактчекери перевірили офіційні інформаційні ресурси Естонської ради у справах біженців і встановили, що подібного повідомлення там немає. Отож інформацію про грошові допомоги від міжнародних організацій треба дізнаватися на офіційних сторінках організації в соцмережах або на офіційному сайті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись