Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Спікерка ТрО ЗСУ Сара Ештон-Сірілло отримала позитивний тест на ВІЛ

У російському сегменті соцмережі Х (колишній твітер) поширюється інформація про те, що спікерка Територіальної оборони ЗСУ Сара Ештон-Сірілло нібито отримала позитивний тест на ВІЛ. Користувачі соцмережі посилаються буцімто на статтю видання Breitbart News, де зазначають, що Сара Ештон-Сірілло раніше перебувала під слідством через звинувачення в педофілії та зґвалтуванні військових ЗСУ. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони встановили, що статті про ВІЛ, на яку посилається агітпроп, немає на сайті, в соцмережах та у вебархіві видання Breitbart News. Ба більше, першоджерелом цієї публікації є російський телеграм-канал. Видання Breitbart News написало статтю про те, що спікерку відсторонили на час розслідування щодо її висловлювань на адресу російських пропагандистів. Отож агітпроп створив фотофейк на основі цієї публікації.

Ба більше, фактчекери не знайшли інформації про звинувачення посадовиці в педофілії та зґвалтуванні. А результати тестування на ВІЛ-інфекцію є конфіденційними, тож якби Сара Ештон-Сірілло справді отримала позитивний тест, то його результати не розголошувалися б.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати спікерку ТрО ЗСУ Сару Ештон-Сірілло, яка належить до спільноти ЛГБТК+. Російські пропагандисти підживлюють хибну інформацію про те, що особи ЛГБТК+ є головними носіями ВІЛу та СНІДу, педофілами та ґвалтівниками. Усе це є частиною російської кампанії з дискредитації спільноти ЛГБТК+ та України, яка нібито відійшла від традиційних цінностей. Раніше «Детектор медіа» публікував дослідження щодо російської ЛГБТ-дезінформації в соціальних мережах та пояснював, як російський агітпроп намагається використати тематику ЛГБТКІА в умовах війни проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись