Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Глава МЗС Естонії вважає, що українці — «дешевий спосіб боротьби з Росією»

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що глава МЗС Естонії Маргус Цахкна нібито назвав українців «дешевим способом боротьби з Росією». Це він буцімто заявив під час зустрічі, яку організувала Атлантична рада. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фахівці зі StopFake. Глава МЗС Естонії не робив подібних заяв. У межах зустрічі, організованої Атлантичною радою, він сказав: «Замість військових конфліктів чи агресії між Росією та членами НАТО у нашому регіоні бореться Україна. І це найефективніший і найдешевший спосіб, якщо можна так грубо висловитися, позбутися бажання агресії з російського боку». Цю фразу агітпроп перекрутив, аби створити маніпуляцію.

Насправді міністр говорив про те, що українці борються за європейські цінності.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати західних партнерів та показати, що вони нібито знецінюють смерті українців у російсько-українській війні. Також це продовження наративу про те, нібито війну розв'язав Захід, а Росія «була змушена захищатися». Раніше ми спростовували фейк, буцімто Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна повинна брати участь у формуванні держбюджету США.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись