Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна повинна брати участь у формуванні дербюджету США

У російському сегменті фейсбуку поширюють заяву нібито міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби про те, що Україна буцімто має брати участь у формуванні державного бюджету США на 2024 рік. «Як країна, яка розраховує на частину цього бюджету у вигляді військової або іншої допомоги, ми маємо право брати участь у його обговоренні. Нас можуть не влаштувати цифри, та ми повинні мати можливість вплинути на кінцеве рішення», — буцімто заявив Кулеба. Це — фейк.

Як зазначають фахівці проєкту VoxCheck, Дмитро Кулеба ніколи не робив таких заяв. У соціальних мережах, на офіційних сторінках МЗС України, в авторитетних українських та іноземних медіа немає згадок, що міністр МЗС говорив про це. Агітпроп узяв цю новину з сатиричного телеграм-каналу «а вот мой яндекс кошелек» та поширив у соцмережах як звичайну новину.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу та налаштувати проти України західних партнерів, що могло би призвести до зменшення допомоги. Мовляв, Україна намагається впливати на процеси всередині іншої держави. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Євросоюз не виділятиме Україні військову допомогу на суму 5 мільярдів євро у 2024 році.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись