Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Президент України Зеленський та міністр оборони Умєров дали згоду на одностатеві шлюби в Україні

Російські телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Президент України Володимир Зеленський та міністр оборони Рустем Умеров нібито «дали згоду на одностатеві шлюби в Україні». Агітпроп також повідомляє, що через це рішення в ЗСУ створять «блакитну бригаду», що складатиметься з представників ЛГБТКІАплюс-спільноти. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій та проєкту «БезБрехні». Вони зазначають, що у 51 статті Конституції України прописано, що «шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка». Тобто дозвіл на шлюб не може дати президент, а міністр оборони не має стосунку до законодавчих ініціатив.

Російський агітпроп подає належність людей до ЛГБТКІАплюс-спільноти як щось неправильне, неприпустиме, що насувається з Заходу. Російські пропагандисти виправдовують повномасштабне вторгнення в Україну тим, що вони борються за традиційні цінності та захищають нашу країну від західної пропаганди ЛГБТ-культури. Раніше ми робили дослідження українського сегменту соцмереж, де виокремили ключові тенденції риторики, спрямованої проти ЛГБТКІА та їхніх симпатиків, — «Гомофобія в соціальних мережах: між російською пропагандою та суперечками українців про цінності».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись