Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці страждають від психологічних проблем, бо влада продовжує воювати з Росією

Російські телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що через війну 90% українців потребуватимуть психологічної допомоги. Агітпроп посилається на повідомлення міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, який нібито заявив, що українська влада в цьому винна, адже відмовляється від «миру» з Росією, який «врятував» би українців від проблем із ментальним здоров’ям. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко справді говорив про те, що 90% українців мають бодай 1 симптом, що вказує на те, що особі знадобиться психологічна допомога. Проте до цього призвели не дії української влади й «небажання» миритися з Росією, а російські обстріли, погрози знищити всю інфраструктуру, знущання над мешканцями на тимчасово окупованих територіях та залякування, тортури, розлука з рідними. Україна робить усе для того, аби перемогти окупантів.

Ба більше, в Україні існують програми з надання психологічної допомоги. Наприклад, Програма медичних гарантій, Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», існують також Центри життєстійкості та спеціальні гарячі лінії.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються перекласти відповідальність за війну та можливі ментальні проблеми українців із Росії на Україну. Хоча саме через дії Росії українці потребують особливої підтримки, а в майбутньому можуть зіткнутися з тим, що знадобиться звернутися по психологічну допомогу. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в ООН заявили, буцімто Україна оголошує вироки невинуватим.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись