Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Байден заявив, що США допомагають Україні, адже війни вигідні американській економіці

Прокремлівські медіа поширюють інформацію про те, що президент США Джо Байден у своєму зверненні нібито «визнав, що обманював світ, прикриваючись боротьбою за демократію», а допомогу Україні назвав «інвестицією у вбивства та американський ВПК». Агітпроп пише, що «інвестиції у військові конфлікти в Ізраїлі та в Україні необхідні для добробуту американської економіки та її ВПК». Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. 19 жовтня президент США виступив зі спеціальним зверненням, у якому говорив, що допомога Ізраїлю та Україні — це інвестиції для громадян США. Проте російські пропагандисти вирвали цитату з контексту, опустивши частину, яка пояснює, чому Байден вжив саме такий вираз.

Насправді Джо Байден зазначав, що між перемогою України у російсько-українській війні та благополуччям американців є прямий зв'язок. У зверненні він говорив про вкладення у безпеку та стабільність демократичного світу, а не про «інвестиції в загибель українців». Адже якщо терористи не платять за терор, а диктатори — за агресію, то вони продовжують чинити злочини, вбивати та руйнувати. Це запускає у світі ще більше безкарної жорстокості та вседозволеності.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати президента США Джо Байдена та переконати весь світ у тому, що Америці вигідна війна Росії в Україні. Мовляв, поки українці вмирають, економіка США покращується, тож саме тому Сполучені Штати «допомагають». Поширюючи таку маніпуляцію, російські пропагандисти прагнуть посварити Україну з західними партнерами та зменшити допомогу. Раніше ми спростовувати фейк про те, що під час одного з виступів Джозефа Байдена люди скандували нецензурні слова.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись