Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Байден заявив, що США допомагають Україні, адже війни вигідні американській економіці

Прокремлівські медіа поширюють інформацію про те, що президент США Джо Байден у своєму зверненні нібито «визнав, що обманював світ, прикриваючись боротьбою за демократію», а допомогу Україні назвав «інвестицією у вбивства та американський ВПК». Агітпроп пише, що «інвестиції у військові конфлікти в Ізраїлі та в Україні необхідні для добробуту американської економіки та її ВПК». Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. 19 жовтня президент США виступив зі спеціальним зверненням, у якому говорив, що допомога Ізраїлю та Україні — це інвестиції для громадян США. Проте російські пропагандисти вирвали цитату з контексту, опустивши частину, яка пояснює, чому Байден вжив саме такий вираз.

Насправді Джо Байден зазначав, що між перемогою України у російсько-українській війні та благополуччям американців є прямий зв'язок. У зверненні він говорив про вкладення у безпеку та стабільність демократичного світу, а не про «інвестиції в загибель українців». Адже якщо терористи не платять за терор, а диктатори — за агресію, то вони продовжують чинити злочини, вбивати та руйнувати. Це запускає у світі ще більше безкарної жорстокості та вседозволеності.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати президента США Джо Байдена та переконати весь світ у тому, що Америці вигідна війна Росії в Україні. Мовляв, поки українці вмирають, економіка США покращується, тож саме тому Сполучені Штати «допомагають». Поширюючи таку маніпуляцію, російські пропагандисти прагнуть посварити Україну з західними партнерами та зменшити допомогу. Раніше ми спростовувати фейк про те, що під час одного з виступів Джозефа Байдена люди скандували нецензурні слова.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join