Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українці страждають від психологічних проблем, бо влада продовжує воювати з Росією

Російські телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що через війну 90% українців потребуватимуть психологічної допомоги. Агітпроп посилається на повідомлення міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, який нібито заявив, що українська влада в цьому винна, адже відмовляється від «миру» з Росією, який «врятував» би українців від проблем із ментальним здоров’ям. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко справді говорив про те, що 90% українців мають бодай 1 симптом, що вказує на те, що особі знадобиться психологічна допомога. Проте до цього призвели не дії української влади й «небажання» миритися з Росією, а російські обстріли, погрози знищити всю інфраструктуру, знущання над мешканцями на тимчасово окупованих територіях та залякування, тортури, розлука з рідними. Україна робить усе для того, аби перемогти окупантів.

Ба більше, в Україні існують програми з надання психологічної допомоги. Наприклад, Програма медичних гарантій, Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», існують також Центри життєстійкості та спеціальні гарячі лінії.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються перекласти відповідальність за війну та можливі ментальні проблеми українців із Росії на Україну. Хоча саме через дії Росії українці потребують особливої підтримки, а в майбутньому можуть зіткнутися з тим, що знадобиться звернутися по психологічну допомогу. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в ООН заявили, буцімто Україна оголошує вироки невинуватим.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join