Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Президент України Зеленський та міністр оборони Умєров дали згоду на одностатеві шлюби в Україні

Російські телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Президент України Володимир Зеленський та міністр оборони Рустем Умеров нібито «дали згоду на одностатеві шлюби в Україні». Агітпроп також повідомляє, що через це рішення в ЗСУ створять «блакитну бригаду», що складатиметься з представників ЛГБТКІАплюс-спільноти. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій та проєкту «БезБрехні». Вони зазначають, що у 51 статті Конституції України прописано, що «шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка». Тобто дозвіл на шлюб не може дати президент, а міністр оборони не має стосунку до законодавчих ініціатив.

Російський агітпроп подає належність людей до ЛГБТКІАплюс-спільноти як щось неправильне, неприпустиме, що насувається з Заходу. Російські пропагандисти виправдовують повномасштабне вторгнення в Україну тим, що вони борються за традиційні цінності та захищають нашу країну від західної пропаганди ЛГБТ-культури. Раніше ми робили дослідження українського сегменту соцмереж, де виокремили ключові тенденції риторики, спрямованої проти ЛГБТКІА та їхніх симпатиків, — «Гомофобія в соціальних мережах: між російською пропагандою та суперечками українців про цінності».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join