Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Естонська рада надає українським дітям грошову допомогу в розмірі 250 доларів на зимовий одяг

В українському сегменті інстаграму поширюється відео з інформацією, що Естонська рада нібито виділяє грошову допомогу українським дітям на зимовий одяг у розмірі 250 доларів. «Сьогодні усім діткам України, яким не виповнилося 10 років, Естонська рада виділяє допомогу на зимовий одяг (...) Або можна вибрати бокс з одягом». Щоб її отримати, потрібно перейти за лінком та заповнити анкету. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту «Брехунець». Сторінка, яка поширила відео в Інстаграмі, має більш ніж 20 тисяч підписників, а лінк, за яким нібито можна знайти анкету для заповнення, веде в телеграм-канал «Місто Кия», на який треба підписатися.

Ба більше, фактчекери перевірили офіційні інформаційні ресурси Естонської ради у справах біженців і встановили, що подібного повідомлення там немає. Отож інформацію про грошові допомоги від міжнародних організацій треба дізнаватися на офіційних сторінках організації в соцмережах або на офіційному сайті.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join