Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж «Слава Україні!» — «бандерівське гасло» та «кричалка нацистів»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що гасло «Слава Україні!» — нацистське, і його дотепер використовують українці, прославляючи так «нацизм». Про це заявила представниця МЗС Росії Марія Захарова у відповідь на зустріч Володимира Зеленського з канцлером Німеччини Олафом Шольцом 15 травня. Під час брифінгу канцлер вигукнув «Слава Україні!».

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту StopFake, які пояснили, що гасло «Слава Україні!» не є «нацистським гаслом». Історики фіксували використання українським національним рухом вітання «Слава Україні!» принаймні з кінця XIX ст. Крім того, масово почали вживати «Слава Україні!» під час української революції у період 1917-1921 років. Згодом це вітання запровадили в Армії УНР. А на Других великих зборах ОУН (під проводом Степана Бандери) в 1941 році затвердили постанову, в якій до вітання «Слава Україні!» додавалася обов’язкова відповідь: «Героям слава!». Саме ця формула й функціонує дотепер. З 2018 року гасло також використовують ЗСУ та Національна поліція України. Тобто жодного стосунку до так званого нацизму воно не має. Тим більше, це гасло існувало задовго до створення ОУН. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре спекулюють на темі українського націоналізму й перекручують це на «нацизм». Нібито бути українцем — це вже підстава отримати звинувачення в нацизмі з боку росіян. Нещодавно ми спростували подібний кейс, у якому йшлося, що Зеленський нібито одягнув джемпер із вишитим гербом ОУН, хоча це був український герб. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись