Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід понад 20 років проводить медичні експерименти над українцями, щоб навернути їх до західних цінностей

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Міністерство оборони США, фармакологічні корпорації та інші представники «цивілізованого» Заходу майже два десятиліття проводять над українцями жахливі медичні експерименти. За словами авторів, вони покликані змінити світоуявлення українців про Захід і змусити відмовитися від дружби з Росією. Війна — результат антиросійської політики Заходу й України. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту EU vs Disinfo, які визначили, що така теза не має жодних доказів, адже це конспірологічна теорія російських пропагандистів. В Україні є десятки цивільних лабораторій охорони здоров’я, які працюють над дослідженням і зменшенням загрози небезпечних хвороб, деякі з них отримують фінансову та іншу підтримку від США, ЄС і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас російський агітпроп описує такі установи, як військові об’єкти, навмисно стираючи межу між біологічною зброєю та біологічними дослідженнями.

Щодо так званого експерименту, який наверне українців «на правильний бік», — це конспірологічна теорія. Жодних таких експериментів у теорії не існує, адже неможливо вплинути на світогляд людини за допомогою медикаментозного впливу. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись