Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «приєднуйся до маси»

«Приєднуйся до маси» — тактика пропаганди, за допомогою якої агітпроп підкріплює свої меседжі твердженнями, що їх підтримують великі маси людей. Так пропагандисти намагаються переконати аудиторію, що все, що вони кажуть, є правдою. Ця тактика будується на конформізмі — схильності людей пристосовуватися, схилятися перед авторитетами, приймати думки та позиції, які поділяє більшість представниць і представників їхньої соціальної групи.

У рамках цієї тактики пропагандисти можуть використовувати як правдиві дані соціологічних опитувань на свою користь, так і маніпулювати ними й вдаватися до перекручувань. Трапляються і посилання на відверто замовні або навіть вигадані опитування, які насправді ніхто не проводив. Такі технології часто використовуються під час виборів, щоб додати голосів певним партіям чи блокам, адже люди схильні голосувати за тих, хто буцімто сильніший і має нібито більше підтримки. Як це працює, помітно під час спроб кандидатів і кандидаток подолати виборчі бар'єри: виборець побоюється, що його голос фактично «пропаде», якщо він проголосує за партію, яка не подолає бар'єру. Тому через неправдиві соціологічні опитування його вибір може змінитися в останній момент. Texty.org.ua зібрали цілу базу псевдосоціологів України, частина з яких відверто працювала на російську пропаганду, яка також використовує цю тактику у власних цілях. Зокрема, в умовах повномасштабної війни. 

Наприклад, один з проросійських анонімних телеграм-каналів задля дискредитації української влади навів дані реального соціологічного опитування «Потреби ветеранів», проведеного Українським ветеранським фондом. У заголовок допису автори винесли формулювання «53% українських ветеранів вважають, що українська держава не виконує своїх зобов'язань перед ними». У цьому випадку пропагандисти вдалися до жорсткої маніпуляції: використали думку ветеранів, які воювали проти російських окупантів, для просування антиукраїнських меседжів.

Іншим прикладом використання пропагандистами соціологічних опитувань у власних цілях є допис анонімного телеграм-каналу про результати дослідження Internews, згідно з яким, 74% українців споживають інформацію з соціальних мереж (60% — конкретно з телеграму) і лише 36% довіряють телебаченню. Пропаганда використовує ці цифри для критики телемарафону «Єдині новини» і звинувачує владу в цензурі на телебаченні. Марафону протиставляється телеграм, який нібито є майданчиком для отримання незалежної та об'єктивної інформації. При цьому автори дописів умисно не згадують, що останні кілька років у світі люди переважно споживають інформацію в інтернеті, а не з традиційних медіа. Натомість анонімні телеграм-канали, які й поширюють тезу про владну цензуру, часто є джерелами поширення дезінформації, зокрема — проросійської. Через анонімність вони не несуть жодної відповідальності за свій контент.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись