Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний «загинув»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито рідко з'являється в публічному просторі, бо якусь інформацію намагаються «приховати». Автори повідомлень переконують, мовляв, Залужного насправді вже немає серед живих або його нібито прибрали з публічного простору, оскільки він «не заслужив довіри в Зеленського». Це — неправда. 

Фактчекери проєкту StopFake дослідили цей кейс і встановили, що Валерій Залужний, як і раніше, перебуває при виконанні своїх службових обов'язків. Тобто це конспірологічна теорія російських пропагандистів. Нещодавно заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр також спростувала цю інформацію і заявила, що Валерій Залужний «на місці», а всі фейки стосовно загибелі головнокомандувача — вкид російського агітпропу. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть деморалізувати українців і показати їм те, як нібито «вже нема кому захищати мирних українців». У такий спосіб агітпроп намагається посіяти паніку поміж українців. 

Нагадаємо, нещодавно ми спростовували схожі фейки, які стосувалися загибелі військового керівництва. Це був один із кейсів про командувача підрозділів територіальної оборони Ігоря Танцюру, якого, за версією агітпропу, нібито вбили в Бахмуті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись