Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Колишній радник президента Польщі Якуб Кумох заявив, що українці та поляки об’єднаються в «Укрополь»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що колишній радник президента Польщі Якуб Кумох заявив про майбутнє утворення «Укрополю» — територіального об’єднання України та Польщі. Мовляв, скоро не існуватиме окремих країн Україна та Польща. Автори прикріплюють відео високопосадовця. Це — маніпуляція. 

Фактчекери польського проєкту Demagog дослідили цей кейс і встановили, що політик на відео не говорив про жодне утворення «Укрополю». На записі він говорить про необхідність активізації військової, економічної та наукової співпраці між Польщею та Україною. Кумох каже, що мета його слів —  спільне протистояння імперським бажанням Росії. Водночас пропагандисти просто спотворили контекст відео і почали говорити про приєднання України до Польщі, хоча йшлося про співпрацю між двома країнами-побратимами. 

Пропагандисти вкидають цю маніпуляцію, щоб спотворити реальність, говорячи про так зване приєднання України до Польщі. Нібито суверенної держави України скоро не існуватиме. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись