Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська дезінформація, що 40% працівників ФБР ― представники ЛГБТК+ спільноти

У російському телеграм-каналі пишуть, що у Федерального бюро розслідувань США є рубрика, де вони спростовують різні фейки. І ось ФБР нібито звинуватило іранські канали в поширенні фейку, що 100% працівників ФБР є представниками ЛГБТК+ спільноти. Водночас у відеоспростуванні буцімто було сказано: «не 100% співробітників ФБР є представниками ЛГБТК+ спільноти, а тільки 40%, згідно з правилами інклюзивності в агентстві». Пропагандисти додають, що це той випадок, коли «краще було промовчати».

Скриншот відео з російського пропагандистського телеграм-каналу

Насправді ні на сайті ФБР США, ні в соцмережах агентства немає відеоспростування, яке поширюють у російських телеграм-каналах. Імовірно, його створили самі росіяни, наклавши водяний знак ФБР для підвищення правдоподібності відео. 

Російські фейкороби регулярно продукують відеофейки від імені авторитетних організацій чи медіа, щоб максимізувати ефективність своїх вкидів. Так, ми неодноразово фіксували схожі сфабриковані відео, які росіяни подавали від імені BBC, Euronews чи інших знаних західних ресурсів. І всі вони мають подібний стиль оформлення.

Цим вкидом російські пропагандисти підживлюють свій наратив про те, що на Заході «всі давно зійшли з глузду», адже йдуть «проти природи», коли завʼязують одностатеві романтичні стосунки, змінюють стать хірургічним шляхом (список можна продовжувати). А Росія, навпаки, захищає «традиційні цінності», тому є прихистком для «нормальних людей».

Раніше ми спростовували інформацію, що ХарківПрайд створив рекламну кампанію «Краще ЗСУшник — гей, ніж ухилянт — натурал».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись