Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Президента Франції нібито змушують до ескалації російсько-української війни, шантажуючи його

Проросійські ресурси поширюють «відеорепортаж» нібито новинного каналу Euronews про те, що президента Франції Емманюеля Макрона погрозами змушують до ескалації російсько-української війни. Посилаючись на журналістів Bellingcat, автори повідомляють, що Макрона «шантажують інтимним відео».

Проте насправді це — фейк. Ні Euronews, ні Bellingcat не публікували подібного відеорепортажу. Про це повідомляють фахівці з проєкту VoxСheck. На сайтах Euronews та Bellingcat немає новини про те, як шантажують президента Франції. 

У «репортажі» Euronews всі кадри взяті з відкритих джерел. Так, якщо перевірити перші кадри з відео у зворотному пошуку, то виявиться, що їх зробили 15 березня 2024 року під час зустрічі лідерів Франції, Німеччини та Польщі — Макрона, Шольца й Туска — в Берліні. 

Кадр із фейкового відеорепортажу
Зустріч Макрона, Шольца й Туска у 2024 році. Джерело: «Голос Америки»

Ще один кадр із Макроном узяли з його інтерв’ю «60 minutes» у 2022 році.

Кадр із фейкового відеорепортажу
Кадр з інтерв’ю Макрона у 2022 році. Джерело: «60 minutes»

Крім того, у підробленому репортажі також цитують французького політолога Олів’є Паке, який нібито підтверджує, що американська розвідка регулярно застосовує шантаж проти інших політиків. Проте політолог не робив такої заяви — принаймні її немає у відкритих джерелах

Раніше Bellingcat спростовував, що його розслідувачів згадували в іншому фейковому відео, яке видавали за репортаж BBC. Використовуючи логотипи провідних світових медіа (Euronews, Politico, Reuters), подібні підробки про Україну або Захід створюють регулярно. Поширюючи конкретно це фейкове відео, агітпроп намагається мінімізувати міжнародну підтримку України у війні проти Росії. Раніше ми спростовували інформацію, що Euronews нібито показав сюжет про те, що заява Посольства України у Франції розлютила французьких фермерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись