Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито спланувала теракт у «Крокусі»

Російські ЗМІ поширюють інформацію, що депутат Європарламенту від нідерландської правої партії «Форум за демократію» Марсел де Грааф заявив, буцімто теракт у «Крокус Сіті Холі» організувала й оплатила Україна.

Насправді за терактом у підмосковному «Крокус Сіті Холі» стоїть угруповання «Ісламська держава ― Хорасан», яка взяла на себе повну відповідальність за напад. Це вже підтвердив радник президента США з питань національної безпеки Джон Кірбі.

Щодо Марселя де Граафа, то нідерландський політик звинувачує Україну, не надаючи при цьому жодних доказів. Крім того, він є відкритим русофілом і прихильником Путіна. Також Грааф виступав за припинення допомоги Україні та за зняття санкцій з країни-агресорки. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. 

Пропаганда продовжує поширювати фейки на тему теракту. Очільник ГУР МО Кирило Буданов зауважував, що в Кремлі вже тричі змінювали версії подій у підмосковному «Крокус Сіті Холі», намагаючись хоч якось прив’язати до теракту так званий «український слід». Вочевидь, агітпроп залучає до цього і європейських лобістів з прокремлівською позицією. Крім цього, з метою звинуватити Україну Кремль запустив дискредитаційну кампанію із залученням ботів. 

• Читайте також: Російський канал НТВ показав фейкове відео, де секретар РНБО України начебто «підтвердив причетність київського режиму» до теракту в «Крокус Сіті Холі» (ДОПОВНЕНО)

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись