Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Капітаном корабля, який врізався в міст у Балтиморі (США), нібито був громадянин України

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що капітаном контейнеровоза Dali, який 26 березня 2024 року врізався в міст в американському Балтиморі, нібито був громадянин України. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють фахівці з проєкту VoxCheck. Українець не керував цим судном під час зіткнення.

Судноплавна компанія Synergy Marine Group, яка керує судном Dali, повідомила, що на борту було 22 члени екіпажу, усі з них — індійці за походженням. Також компанія підтвердила незалежним фактчекерам з Associated Press, що обидва капітани контейнеровоза були громадянами США.

Під час проходження мосту судно втратило керування. Однак зіткнення не було навмисним, а сталося випадково, про що повідомив Президент США Джо Байден. Експерти в морській галузі кажуть, що ймовірною причиною зіткнення могла бути помилка членів екіпажу або несправність механізмів керування судна. 

Агітпроп вкотре намагається звинуватити Україну у світових бідах. Раніше ми спростовували інформацію, що «Празький стрілець» нібито виявився українцем.

Скриншот VoxCheck
Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись