Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Euronews нібито показав сюжет про те, що заява Посольства України у Франції розлютила французьких фермерів

Пропагандисти в російськомовних телеграм-каналах опублікували відео, в якому стверджується, що заява Посольства України у Франції обурила французьких фермерів. У відео з логотипом медіакомпанії Euronews демонструється «документ», який, за словами авторів таких дописів, свідчить про те, що Посольство України закликало фермерів завершити свій протест і об'єднатися, як українці, на користь своєї Батьківщини. Згідно з відео, лідер профспілки фермерів відреагував на це, заявивши, що Україна не має права нічого вимагати від Франції і має залишити свою думку при собі. Мовляв, через цю заяву фермери закидали Посольство гноєм. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту MythDetector. Вони з'ясували, що хоч у відео і використовується логотип Euronews, це медіа ніколи не публікувало подібного контенту. Також не підтвердилась інформація про те, що фермери закидали посольство гноєм. Про це не писали такі місцеві медіа як France 24 та Le Monde. Початкові кадри відео демонструють протест фермерів, але вони були зняті не перед Посольством України, а перед будівлею регіональної ради в місті Діжон. Автори відео стверджують, що заява Посольства України датована 7 лютого, і тому фермери повинні були б протестувати в наступні дні, проте відео, яке використовується, поширюється в соціальних мережах з грудня 2023 року. Крім того, заяви, про яку говорять пропагандисти, немає на офіційних ресурсах Посольства.

Фактчекери організації Open також перевірили це відео з логотипом Euronews. Вони порівняли підпис на вигаданому документі, приписаному українському послу Вадиму Омельченку, з його справжнім підписом. Виявилося, що, серед інших неточностей, підпис, показаний у відео, не відповідає справжньому підпису посла. Також відео фальсифікувало коментар Арно Руссо, лідера найбільшої фермерської профспілки Франції. Знімки, на яких показано фальшивий текст заяви Руссо на екрані, були вирізані з інтерв'ю, опублікованого 2 лютого.

З початку російської агресії проти України з'являлися сфальшовані відео з логотипами різних іноземних медіа. Вони здебільшого стосувалися подій в Україні та на Заході й мали на меті дискредитувати Україну і країни ЄС. Це особливо актуально в контексті протестів фермерів по всій Європі, які намагається підживлювати Росія. «Детектор медіа» нещодавно опублікував дослідження щодо того, як саме це робить російська пропаганда та яку роль у цьому відіграють праворадикальні рухи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись