Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Офіс Президента нібито впроваджує «податок на дармоїдство»

Пропагандисти у проросійських телеграм-каналах поширюють інформацію про те, що Офіс Президента України планує впровадити «податок на дармоїдство». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту «По той бік новин». Вони з'ясували, що фейк створено на основі матеріалу «Української правди», в якому зазначено, що зі 11,1 млн чоловіків у віці від 25 до 60 років, які підлягають мобілізації, 950 тисяч не працюють, не платять податки і не служать в армії. Проте проросійські ресурси поширюють інформацію про те, що Ростислав Шурма, заступник голови Офісу Президента, виступив з ініціативою запровадити «податок на дармоїдство» з метою стимулювання праці та сплати податків.

Фейкороби вигадали, що розмір податку може сягати 1500 гривень на місяць, а в разі його несплати громадяни не матимуть доступу до державних послуг, не зможуть керувати автомобілем або виїжджати за межі України, і їхнє майно буде арештовано й реалізовано. Також наголосили, що сплата такого податку не звільнятиме від мобілізації, і цю норму нібито планують включити до законопроєкту з економічної мобілізації.

Проте жодних офіційних заяв про ці плани не було. Навіть на рівні чуток в українському інформаційному просторі про це не говорять. Покарання за дармоїдство існувало в колишньому СРСР та в Білорусі, але пізніше було скасовано. Розмови про запровадження «податку на дармоїдство» також точилися в Росії, але тоді цю ініціативу відхилили.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб залякати суспільство. Мовляв, українська влада знущається зі своїх же громадян. Крім того, це підживлює вже доволі активну дискусію щодо нових ідей для мобілізації. «Детектор медіа» вже спростовував інші вигадки росіян щодо мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись