Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Pfizer нібито випробовує вакцини на українських дітях, через що вже померло 40 дітей

Пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію, нібито компанія Pfizer разом з урядом України проводить дослідження на українських дітях. Мовляв, про це повідомила працівниця київського офісу Pfizer у своєму тіктоку. За її словами, в Німеччині розроблено вакцину, яка тестується на українцях як щеплення від грипу, і від неї вже загинуло понад 40 дітей. Такі випробування проводяться з порушенням етичних та медичних норм. Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що відео з такою інформацією розміщене на приватному каналі в тіктоку, тому його неможливо переглянути. Однак запис розповіді Анни Сахно можна знайти на ютубі. Його виклав анонімний користувач, зареєстрований у мережі на початку лютого 2024 року. Це його перше та єдине відео. Анонімність та відсутність іншого контенту можуть свідчити про те, що акаунт є фейковим і спеціально створений для поширення неправдивої інформації.

Звернення нібито «української працівниці Pfizer» поширюють і в англомовному сегменті. Там джерелом виступає, зокрема, стаття видання Chicago Chronicle. Проте цей ресурс також є фейковим, про що свідчить низка ознак. The Chicago Chronicle — відома місцева газета в Чикаго, але вона виходила впродовж 1895–1907 років. Сайт, як він заявляє, існує з 2021 року, проте перші новини з'явилися на ньому лише два тижні тому. Також на сайті можна побачити категорії новин, але публікації є лише в трьох із них: «Бізнес», «Політика» та «Здоров'я», інші категорії порожні.

Є й інші ознаки фейковості сайту. Наприклад, розділ «Про нас» написаний латинкою, а переклад опису показує, що це набір окремих речень. Усі посилання внизу сторінки неактивні. Крім того, в дослідженні використано застарілий логотип Pfizer. Якби це була актуальна публікація, то там використовувався б новий логотип організації, запроваджений у 2021 році.

Наразі жодних клінічних досліджень на базі київського представництва Pfizer не проводиться. Згідно з даними Державного експертного центру Міністерства охорони здоров'я України, жодна компанія в Україні не випробовує вакцини для профілактики грипу.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб залякати суспільство та викликати паніку. Крім того, в такий спосіб вони виправдовують агресію Росії проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись