Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Pfizer нібито випробовує вакцини на українських дітях, через що вже померло 40 дітей

Пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію, нібито компанія Pfizer разом з урядом України проводить дослідження на українських дітях. Мовляв, про це повідомила працівниця київського офісу Pfizer у своєму тіктоку. За її словами, в Німеччині розроблено вакцину, яка тестується на українцях як щеплення від грипу, і від неї вже загинуло понад 40 дітей. Такі випробування проводяться з порушенням етичних та медичних норм. Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що відео з такою інформацією розміщене на приватному каналі в тіктоку, тому його неможливо переглянути. Однак запис розповіді Анни Сахно можна знайти на ютубі. Його виклав анонімний користувач, зареєстрований у мережі на початку лютого 2024 року. Це його перше та єдине відео. Анонімність та відсутність іншого контенту можуть свідчити про те, що акаунт є фейковим і спеціально створений для поширення неправдивої інформації.

Звернення нібито «української працівниці Pfizer» поширюють і в англомовному сегменті. Там джерелом виступає, зокрема, стаття видання Chicago Chronicle. Проте цей ресурс також є фейковим, про що свідчить низка ознак. The Chicago Chronicle — відома місцева газета в Чикаго, але вона виходила впродовж 1895–1907 років. Сайт, як він заявляє, існує з 2021 року, проте перші новини з'явилися на ньому лише два тижні тому. Також на сайті можна побачити категорії новин, але публікації є лише в трьох із них: «Бізнес», «Політика» та «Здоров'я», інші категорії порожні.

Є й інші ознаки фейковості сайту. Наприклад, розділ «Про нас» написаний латинкою, а переклад опису показує, що це набір окремих речень. Усі посилання внизу сторінки неактивні. Крім того, в дослідженні використано застарілий логотип Pfizer. Якби це була актуальна публікація, то там використовувався б новий логотип організації, запроваджений у 2021 році.

Наразі жодних клінічних досліджень на базі київського представництва Pfizer не проводиться. Згідно з даними Державного експертного центру Міністерства охорони здоров'я України, жодна компанія в Україні не випробовує вакцини для профілактики грипу.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб залякати суспільство та викликати паніку. Крім того, в такий спосіб вони виправдовують агресію Росії проти України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join