Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У київському метро понад вісім станцій нібито затоплені та непридатні до використання

Російські пропагандисти поширюють інформацію, нібито в Києві затоплено більш ніж вісім станцій метро. Ба більше, вони водночас висловлюють своє обурення щодо того, що українська влада вирішила перейменувати станцію метро «Площа Льва Толстого». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони наголошують, що насправді жодна зі станцій київського метро не затоплена. Є лише обмеження руху поїздів на синій гілці після того, як у грудні 2023 року сталося підтоплення тунелю між станціями «Либідська» та «Деміївська». Фейкову інформацію про затоплення станцій поширюють після виявлення проблем з дренажними та гідроізоляційними системами метрополітену. Рух поїздів на цій ділянці зупинили, і відновлювальні роботи можуть тривати до осені 2024 року. Тим часом поїзди курсують від станції «Героїв Дніпра» до «Либідської», а між станціями «Деміївська» і «Теремки» діє «човниковий» рух поїздів.

Напередодні 8 січня з'явилися фото, де видно протікання стелі у вестибюлі станції «Академмістечко». Проте керівництво метрополітену запевнило, що фахівці контролюють ситуацію і немає загрози для пасажирів.

Щодо перейменування станцій, то станом на зараз перейменували три станції метро. Зокрема, станцію «Площа Льва Толстого» перейменували на «Площу Українських Героїв». 8 лютого 2024 року вже відбулося зняття літер колишньої назви. Це рішення підтримали самі кияни в опитуванні в застосунку «Київ Цифровий».

Пропагандисти поширюють подібні фейки з метою вказати, що місто нібито знищують для того, щоб до нього прийшли росіяни та відновлювали його. Мовляв, українська влада некомпетентна, а росіяни знаються на інфраструктурі краще. Втім, саме в низці російських міст спостерігаються значні проблеми з інфраструктурою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись