Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У київському метро понад вісім станцій нібито затоплені та непридатні до використання

Російські пропагандисти поширюють інформацію, нібито в Києві затоплено більш ніж вісім станцій метро. Ба більше, вони водночас висловлюють своє обурення щодо того, що українська влада вирішила перейменувати станцію метро «Площа Льва Толстого». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони наголошують, що насправді жодна зі станцій київського метро не затоплена. Є лише обмеження руху поїздів на синій гілці після того, як у грудні 2023 року сталося підтоплення тунелю між станціями «Либідська» та «Деміївська». Фейкову інформацію про затоплення станцій поширюють після виявлення проблем з дренажними та гідроізоляційними системами метрополітену. Рух поїздів на цій ділянці зупинили, і відновлювальні роботи можуть тривати до осені 2024 року. Тим часом поїзди курсують від станції «Героїв Дніпра» до «Либідської», а між станціями «Деміївська» і «Теремки» діє «човниковий» рух поїздів.

Напередодні 8 січня з'явилися фото, де видно протікання стелі у вестибюлі станції «Академмістечко». Проте керівництво метрополітену запевнило, що фахівці контролюють ситуацію і немає загрози для пасажирів.

Щодо перейменування станцій, то станом на зараз перейменували три станції метро. Зокрема, станцію «Площа Льва Толстого» перейменували на «Площу Українських Героїв». 8 лютого 2024 року вже відбулося зняття літер колишньої назви. Це рішення підтримали самі кияни в опитуванні в застосунку «Київ Цифровий».

Пропагандисти поширюють подібні фейки з метою вказати, що місто нібито знищують для того, щоб до нього прийшли росіяни та відновлювали його. Мовляв, українська влада некомпетентна, а росіяни знаються на інфраструктурі краще. Втім, саме в низці російських міст спостерігаються значні проблеми з інфраструктурою.

Author: Артур Колдомасов,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join