Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни брешуть, що у Львові першокласників змушують навколішки вшановувати пам’ять загиблих захисників

У мережі поширюють інформацію, що в одному з львівських ліцеїв першокласників змушують на колінах вшановувати пам’ять загиблих українських військових. У якості «доказу» агітпроп додає фотографію скарги на ім’я директора ліцею, нібито написану матір’ю однієї з учениць 1-В класу. У ній ідеться, що жінка виступає проти того, аби її донька «перед початком уроків вшановувала пам’ять загиблих солдатів ЗСУ, стоячи на колінах». 

У проєкті StopFake перевірили цю інформацію та зʼясували, що пропагандисти просто вигадали цю новину, сфабрикувавши скаргу.

На фотографії, яку поширюють проросійські джерела, помітно, що скаргу нібито написала «Галина Іваницька», матір учениці «Олени Іваницької», на ім’я директорки ліцею №17 Львова Ірини Луньової. І такий ліцей із таким директором справді існує

Тож журналісти StopFake звернулися до директорки з проханням підтвердити чи спростувати надходження скарги й розповісти, чи справді зазначена практика існує в цьому навчальному закладі. Та відповіла, що це цілком вигадана інформація. «Жодних таких скарг на ім’я директора ліцею №17 Львівської міської ради не надходило! І такого (ставати навколішки ― Ред.) ми не робимо. У Ліцеї не існує 1-В класу, у нас їх всього два. Крім того, учениця “Олена Іваницька” не навчається і ніколи не навчалася у нашому освітньому закладі», — сказала Ірина Луньова.

StopFake також верифікував інформацію в батьків першокласників. Голова батьківського комітету першокласників Анастасія Лисенко підтвердила, що практики «ставати навколішки» в школі немає, як немає й 1-В класу з ученицею «Оленою Іваницькою».

Раніше ми фіксували дезінформацію, що дітей в Україні змушували здавати кров для потреб ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись