Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Брехня про те, що священник ПЦУ відмовився відспівувати українських захисників, охрещених в УПЦ (МП)

Російські джерела поширюють інформацію, що в місті Чернівці відбулася сварка між священнослужителем ПЦУ і чоловіком у камуфляжній футболці. Сталося це нібито з вини священника, який відмовився відспівувати двох загиблих українських військових через те, що вони були охрещені в УПЦ (МП). Як «доказ» російські пропагандисти додають відповідне відео, на якому відбувається сварка, а люди навколо кричать «Ганьба! Ганьба!».

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Як повідомляють журналісти Укрінформу, усе сталося з точністю до навпаки. Ця сварка відбулася через священника саме УПЦ (МП), який відмовився відспівувати двох українських військових, позаяк не хотів вести службу разом із капеланом ПЦУ. А відео зняли ще 10 серпня 2023 року в селі Іркліїв Золотоніського району Черкаської області. Тобто агітпроп видав нелюдські дії священника церкви Московського патріархату, які призвели до скандалу в громаді на Черкащині, за вчинок священнослужителя ПЦУ.

Ба більше, ідентична ситуація відбулася й у селі Виженка на Буковині в березні 2024 року. Тоді священник УПЦ Московського патріархату не дозволив занести труну з тілом загиблого захисника до церкви. Про це повідомляла нардепка Ірина Никорак.

У такий спосіб пропагандисти реагують на нещодавно ухвалений законопроєкт №8371 про заборону в Україні діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії. Росіяни хочуть штучно розколоти українське суспільство на релігійному підґрунті.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись