Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Брехня про те, що священник ПЦУ відмовився відспівувати українських захисників, охрещених в УПЦ (МП)

Російські джерела поширюють інформацію, що в місті Чернівці відбулася сварка між священнослужителем ПЦУ і чоловіком у камуфляжній футболці. Сталося це нібито з вини священника, який відмовився відспівувати двох загиблих українських військових через те, що вони були охрещені в УПЦ (МП). Як «доказ» російські пропагандисти додають відповідне відео, на якому відбувається сварка, а люди навколо кричать «Ганьба! Ганьба!».

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Як повідомляють журналісти Укрінформу, усе сталося з точністю до навпаки. Ця сварка відбулася через священника саме УПЦ (МП), який відмовився відспівувати двох українських військових, позаяк не хотів вести службу разом із капеланом ПЦУ. А відео зняли ще 10 серпня 2023 року в селі Іркліїв Золотоніського району Черкаської області. Тобто агітпроп видав нелюдські дії священника церкви Московського патріархату, які призвели до скандалу в громаді на Черкащині, за вчинок священнослужителя ПЦУ.

Ба більше, ідентична ситуація відбулася й у селі Виженка на Буковині в березні 2024 року. Тоді священник УПЦ Московського патріархату не дозволив занести труну з тілом загиблого захисника до церкви. Про це повідомляла нардепка Ірина Никорак.

У такий спосіб пропагандисти реагують на нещодавно ухвалений законопроєкт №8371 про заборону в Україні діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії. Росіяни хочуть штучно розколоти українське суспільство на релігійному підґрунті.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join