Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ХарківПрайд створив рекламну кампанію «Краще ЗСУшник — гей, ніж ухилянт — натурал»

У соціальних мережах поширюють фото, яке є нібито частиною рекламної кампанії ХарківПрайду, що закликає людей приєднатися до майбутнього Прайду, який пройде у вересні

В оголошенні нібито написано: «Краще ЗСУшник — гей, ніж ухилянт — натурал. Бери участь у Прайді! Країна пишається тобою». 

Водночас пропагандисти висміюють представників ЛГБТКІА-спільноти, кажучи, що буцімто «гомосексуальних військових» просто не існує. 

По-перше, такого оголошення від ХарківПрайду не існує. На їхніх сторінках у соціальних мережах неможливо побачити таку світлину. А за допомогою зворотного пошуку в Google вдалося встановити, що цю світлину публікували лише в анонімних телеграм-каналах. 

Гомофобія — одна з ознак російського суспільства, яку воно войовничо відстоює. Зокрема, за версією Путіна, повномасштабне вторгнення буцімто мало стати засобом захисту традиційних цінностей від західних норм, які безпосередньо ведуть до деградації та виродження, оскільки вони «суперечать природі людини». Уряд Росії підживлює ненависть до ЛГБТКІА-спільноти, зокрема прийнявши у 2013 році закон про заборону так званої пропаганди гомосексуалізму. Пізніше, наприкінці 2022 року, Путін підписав пакет законів, що забороняє «пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків» та «пропаганду зміни статі та педофілії». Так законодавча ініціатива заборонила «пропаганду ЛГБТ» в будь-яких товарах, що продаються в Росії. 

Читайте ще: Як російський агітпроп намагається використати тематику ЛГБТКІА в умовах війни проти України

Власне, Москва показує, що належність до ЛГБТКІА-спільноти вважається чимось неприпустимим. Таким, що дискредитує людину; або через що людину визнають  «неправильною». За допомогою таких меседжів пропагандисти висміюють та принижують мешканців Європи. До прикладу, російський агітпроп систематично дискредитує посадовців Європи, які є всі «геями та лесбійками». Нібито гомосексуальна орієнтація є вадою і така людина не може обіймати високі посади, бути популярною тощо.   

У споживачів пропаганди може сформуватися хибне враження, ніби все, що стосується ЛГБТ-осіб, містить негатив. Хоча гомосексуальність така ж природна, як і гетеросексуальність. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись