Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залужний нібито заявив про план приєднати Курську область до України

У анонімних телеграм-каналах пишуть, що ексголовнокомандувач ЗСУ, а зараз Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії Валерій Залужний начебто заявляє про план приєднати Курську область до України. Після цього, за його словами, можна глибше бити західною зброєю по території Росії. До публікацій додають відео, на якому Залужний нібито про це говорить. 

Фактчекери проєкту VoxCheck з’ясували, що першоджерело відео — гумористичний телеграм-канал, а прокремлівські ресурси розпочали поширювати ролик як реальну й офіційну новину. При чому відеоматеріал створений за допомогою технологій штучного інтелекту. 

Більш того, ні українські, ні іноземні медіа не писали про подібні плани та не поширювали ролик з Валерієм Залужним.  

Українські війська прорвали російський кордон на Сумщині у вівторок 6 серпня. Уже 12 серпня президент Зеленський вперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. Іще 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Україна контролює майже 1 000 км² Курщини. Станом на 13 серпня стало відомо, що під контролем України перебувають наразі 74 населені пункти Росії. 

Читайте ще: США начебто причетні до операції в Курській області

Скриншот — VoxCheck 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись