Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США нібито закликали Україну атакувати російські міста

У прокремлівських медіа дописують, що американська влада «очікує» від Збройних сил України застосування ракет великої дальності ATACMS «по російських містах». У такий спосіб пропагандисти маніпулюють, поширюючи повідомлення про те, що США нібито «змушують» Україну до наступу на Росію. Також у повідомленнях посилаються на матеріал від CNN. 

Фактчекери StopFake пояснили, що агітпроп поширює маніпулятивну інформацію, говорячи про те, як Сполучені Штати «не хочуть давати дозвіл» Україні на використання американського далекобійного озброєння по цілях противника на російській території. 

Щодо Курщини, то США офіційно спростували причетність до організації операції в Курській області. Наприклад, як пише Reuters, у США поки що вважають несподіваним вторгнення України в Курську область Росії. Відповідно, така й політика стосується й інших російських регіонів. Навпаки, ідеться, що США не були проінформована щодо цієї операції, тож і вони не можуть ще й приймати рішення щодо «інших регіонів». 

Наразі адміністрація Байдена працює над тим, щоб визначити, які насправді цілі переслідує Україна у своєму наступі, який, за словами американських посадовців, застав Вашингтон зненацька.

Причому американський уряд не зняв абсолютно всіх обмежень для ЗСУ щодо застосування зброї на території Росії: ні по дальності, ні по використанню. Власне, керівництво країни все ще встановлює доцільність використання зброї по Курщині. Тобто ідеться про те, що США не були проінформовані щодо деталей цього наступу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись