Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український художник нібито ампутував собі ногу «на знак солідарності» з військовими ЗСУ

Російські телеграм-канали поширюють відеосюжет, буцімто створений телеканалом Euronews, про українського художника. У сюжеті йдеться, що українець ампутував собі кінцівку, щоб виразити свою підтримку військовим ЗСУ, а також із наміром зібрати близько 1 мільйона євро для армії. Однак йому начебто вдалося зібрати не більше як 3000 євро.

Скриншот з відео. Джерело: ЦПД

Насправді цей відеосюжет є фейковим ― його немає на офіційних ресурсах телеканалу Euronews. Про це пишуть у Центрі протидії дезінформації. Пропагандисти використали ім’я знаного європейського ресурсу для підвищення довіри до фейку. Крім того, у сюжеті не показують обличчя «головного героя», а пошукова система не ідентифікує такого українського художника. 

Цим вкидом росіяни намагаються дискредитувати українську владу, яка за їхніми словами є корупційною й через це не здатна покривати потреби ЗСУ. Саме тому населення нібито змушене вдаватися до подібних крайнощів, аби тільки зібрати грошей для армії. 

Це вже не вперше, коли російські пропагандисти поширюють фейкові відеосюжети від імені телеканалу Euronews. Раніше ми документували схожі вкиди:

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись