Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Представники української влади нібито їздили в Сирію, щоб зустрітися з угрупованням «Гаят Тахрір аш-Шам»

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що неназвані представники України в середині червня 2024 року мали зустріч із членами джихадистського угруповання «Гаят Тахрір аш-Шам» у сирійському місті Ідліб. «Представники української влади» буцімто хотіли обміняти на 75 одиниць БПЛА «чеченців, туркменів і грузинів», які брали участь у війні в Сирії та яких утримує «Гаят Тахрір аш-Шам». Статися це нібито мало за умови, що ці безпілотники використають проти росіян, які перебувають на території Сирії. А серед тих, кого нібито хотіли обміняти, був, зокрема, так званий «міністр оборони» ІДІЛ Абу Умар аш-Шишані.

Проте ця інформація не відповідає дійсності, повідомляє Укрінформ. Україна не веде жодних перемовин із терористичними організаціями. Крім цього, обміняти Абу Умара аш-Шишані на безпілотники чи будь-що інше неможливо, адже він загинув у 2016 році в Іраку під час бойових дій навколо міста Мосул.

Також у своїх дописах російські джерела посилаються на турецькомовне видання Aydınlık, яке є проросійським і неодноразово публікувало фейки про Україну. Видання належить політичній партії «Ватан», яка пропагує антизахідний і проросійський порядок денний. Це єдина політична сила в Туреччині, що закликала визнати російську окупацію Криму та Абхазії.

Варто зазначити, що Україна не має жодних дипломатичних представництв у Сирії, оскільки 30 червня 2022 року розірвала будь-які відносини з цією країною.

Цим фейком Кремль у черговий раз прагне безпідставно звинуватити Україну в «підтримці міжнародного тероризму». Також пропагандисти використовують цей вкид як доказ так званому «українському сліду» в терактах, які відбуваються в самій Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись