Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Спростування фейку, що українське посольство у Франції вербує найманців без будь-яких перешкод із боку місцевої влади

Такий меседж поширили в польському проросійському телеграм-каналі з посиланням на пропагандистський ресурс RT (колишня назва ― Russia Today), який своєю чергою отримав відповідну інформацію від російського диппредставництва в Парижі. 

Пропагандисти додають, що Париж офіційно заперечує участь французьких найманців у російсько-українській війні, а місцеві ЗМІ не соромляться називати їх у своїх репортажах «добровольцями». Крім того, найманців також буцімто вербують через франкомовні групи в соціальних мережах. Зрештою, пропагандисти дають посилання на сайт Посольства України у Франції, яке «підтверджує» правдивість їхніх слів.

Скриншот із польського проросійського телеграм-каналу

Насправді пропагандисти навмисно вживають термін «найманці», замість правильного поняття «комбатанти», на позначення іноземних бійців, які воюють у складі Збройних сил України. Згідно з Женевськими конвенціями, найманці беруть участь у збройному конфлікті незаконно. Вони ― не громадяни та не військовослужбовці держави, що воює, і це їхня головна відмінність від комбатантів. Тоді як іноземці, що вирішили воювати на боці України, стають частиною Інтернаціонального легіону ЗСУ.

Що стосується публікації на сайті Посольства України у Франції, то там надано базову інформацію для громадян інших країн, які роздумують над тим, аби долучитися до лав ЗСУ чи вже ухвалили відповідне рішення. І там, звичайно, не написано нічого незаконного. 

Цим меседжем Росія підживлює свій наратив про присутність «іноземних найманців» в Україні. У такий спосіб кремлівська пропаганда прагне ствердити, що насправді воює не з Україною, а з так званим «колективним Заходом»

Дещо раніше ми фіксували фейк росіян про те, що в Кривому Розі російські військові влучили в готель «Аврора», бо там дислокувалися «іноземні найманці».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись