Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пропагандисти пишуть, що в польських школах, де навчаються українські діти, не вивчатимуть Волинську трагедію

Російські ресурси поширюють інформацію, що в школах Польщі Волинську трагедію не будуть вивчати в класах, де польські діти навчаються разом з українськими школярами. Причиною рішення нібито стало небажання створювати напругу та міжнаціональні конфлікти серед учнів. Відповідну «новину» поширюють пропагандисти, посилаючись на англомовне медіа про Україну United24. 

Скриншот StopFake

Однак це ― фейк, стверджують журналісти StopFake. Такий сюжет відсутній на сайті, а також у фейсбуці та інстаграмі ресурсу United24. «Новину» також не публікували ні в польських медіа, ні на сайті Міністерства національної освіти Польщі. Тобто подібне рішення насправді ніхто не ухвалював.

Волинська трагедія (у польській історіографії — Волинська різанина) відбулася влітку 1943 та досі є предметом суперечок істориків. Водночас після повномасштабного вторгнення Україна та Польща схилилася до політики примирення й пам’яті. «Ми проводимо спокійну політику. Не політика біганини з вилами, а політика спокійного пошуку згоди в історично складних питаннях, багатодесятилітніх, дуже складних, надзвичайно болючих для значної групи наших співвітчизників», — заявляв президент Польщі Анджей Дуда у червні 2023. У липні того ж року, на 80-ті роковини трагедії, він разом із Володимиром Зеленським прибув до Луцька, аби вшанувати пам’ять жертв трагедії. 

Росія регулярно спекулює на темі Волинської трагедії. Наприклад, дещо раніше ми фіксували російський фейк про те, що «Бабель» опублікував цитату української режисерки з ідеєю фільму «Волинська різанина бензопилою».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись