Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили пам’ятку про радіаційну небезпеку нібито від імені Міністерства охорони здоров’я України

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Міністерство охорони здоров’я України опублікувало пам’ятку про радіаційну небезпеку. У документі перелічено запобіжні заходи та рекомендації у випадку загрози радіаційної небезпеки у Хмельницькому та його околицях.

Фахівці Центру протидії дезінформації розглянули цей кейс і встановили, що такого документа не існує. Фактчекери звернулися по коментар до МОЗ, де їм відповіли, що вони не створювали жодних рекомендацій щодо радіаційної небезпеки у Хмельницькому. Крім того, на сайті МОЗ України також немає пам’яток зі згадкою про радіаційну небезпеку на Хмельниччині. 

До того ж фактчекери з’ясували, що фото з фейковою пам’яткою поширювали тільки в російському сегменті соцмереж. 

Нагадаємо, шо ця «пам’ятка» стосується серії фейків про так звану радіаційну небезпеку, яка «насувалася» на території Хмельниччини чи Тернопільщини. Пропагандисти переконували, що у містах відбулися витоки небезпечних речовин та радіації. У такий спосіб агітпроп прагне дестабілізувати настрої українців і вкотре їх залякати «ядерним бомбардуванням» з боку Росії. Нагадаємо, що раніше аналітикині та аналітики «Детектора медіа» також досліджували кейс, пов’язаний із «ядерною зброєю» в Україні. Ми проаналізували меседж, у якому пропагандисти стверджували, що українські військові використовують заборонену зброю з великим вмістом урану.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись