Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поляки звинувачують українських біженців у проявах нацизму

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що поляки начебто звинувачують українських біженців у «проявах» нацизму. Мовляв, у багатьох польських містах з’явилися антиукраїнські білборди, а у Варшаві все частіше проходять мітинги проти «втягування» Польщі у війну в Україні. Автори посилаються на видання Myśl Polska. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс і встановили, що такі тези безпідставні й не мають жодних доказів. Як вони пояснюють, видання Myśl Polska, на яке посилаються проросійські медіа, стабільно поширює прокремлівську риторику. Наприклад, у своїх матеріалах «журналісти» Myśl Polska звинувачують Захід, а не Росію у розв’язуванні війни в Україні. Тобто імовірний «матеріал» про мітинг/антиукраїнські настрої може містити в собі низку фейків та маніпуляцій. Водночас фактчекери дописують, що у польських медіа немає жодних згадок про білборди з антиукраїнськими закликами чи масові мітинги проти України. Вони переконані, що це вкид пропагандистів. 

Поширюючи цей фейк, автори прагнуть демонізувати українських біженців та показати, як Європа нібито не підтримує Україну й українців загалом. У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись