Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Міжнародний валютний фонд вимагає від України скасування соцвиплат для українців

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Міжнародний валютний фонд нібито вимагає від України повністю скасувати субсидії для частини українців і залишити тільки «мінімальну допомогу». Автори дописують до повідомлень, що про соціальні виплати українцям варто забути, адже Зеленський «здає Україну» й не піклується про своїх людей. Вони посилаються на резолюцію МВФ щодо програми «розширеного фінансування для України». Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що у березні 2023 року Рада директорів МВФ затвердила нову чотирирічну програму розширеного фінансування для України у розмірі 15,6 мільярда доларів. У програмі вказані пункти для виконання в Україні, щоби посилити контроль за розподілом коштів і зменшити кількість імовірних випадків корупції. Серед таких пунктів є, наприклад, реорганізація Бюро економічної безпеки України. Власне, МВФ надав підтримку Україні за умови, що український уряд виконає взяті на себе зобов’язання щодо реформ та заходів державного управління. Однак про жодне скасування субсидій чи соціальних виплат не йдеться, оскільки пропагандисти спотворили контекст основних положень реалізації проєкту. 

Фактчекери також пояснюють, що Програма МВФ передбачає поступове підвищення тарифів на газ та електроенергію для забезпечення сталості енергетичного сектора. Тимчасом економіст Центру економічної стратегії Максим Самойлюк наголошує, що це необхідний крок в умовах війни.

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії або через високі ціни на комунальні послуги. У такий спосіб вони хочуть посіяти паніку серед українців, щоб дестабілізувати настрої та викликати відчуття, що «нічого не зміниться». Проте Росія не враховує той факт, що це саме вона вторглася на територію України, знищуючи нашу інфраструктуру, вбиваючи цивільних та перешкоджаючи мирному життю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись