Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Мобілізація в Україні незаконна, оскільки не оголосили стан війни

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що з сайту Верховної Ради зник зареєстрований 24 лютого 2022 року законопроєкт №7114, який нібито оголошує стан війни. Автори стверджують, що відтак проведення мобілізації є незаконним. Вони додають до повідомлень скриншот, на якому зображений документ-запит громадянина на публічну інформацію. У відповідь на запит Апарат Верховної Ради заявив, що законопроєкт №7114 у базі даних відсутній.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які встановили, що законопроєкт «Про оголошення стану війни» Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради 24 лютого 2022 року і його справді не затвердили. Однак це не свідчить про те, що в нас не триває війна. Наприклад, ще у березні 2022 року заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що ухвалювати спеціальний закон чи указ про оголошення війни не потрібно. Вона процитувала 3 статтю Резолюції ООН «Про агресію» 1974 року й наголосила, що вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої країни, бомбардування або блокада портів кваліфікується як акт агресії. 

Крім того, після початку повномасштабної агресії Росії Володимир Зеленський видав указ «Про введення воєнного стану в Україні», який 24 лютого ухвалила Верховна Рада. Цей документ надає повноваження військовим адміністраціям сприяти організації мобілізації та доводити до населення наказ військового комісара про оголошення мобілізації. 

Поширюючи цей меседж, агітпроп хоче довести, що, мовляв, в Україні війна інсценована, а взагалі й стан війни не оголошений. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись