Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський заявив, що Україна більше не хоче вступати в НАТО, бо йде на поступки Росії

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в грузинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що Зеленський відмовився від членства в НАТО, бо, мовляв, більше не хоче тиснути на західних високопосадовців. Автори повідомлень переконували, що Зеленський іде на поступки Росії. Вони також  посилаються на матеріал каналу France 24. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector, які встановили, що Зеленський справді казав, що не наполягатиме на вступі України до НАТО, хоча не вказував, що це через Росію і тиск на нього. Автори повідомлень просто спотворили контекст матеріалу, у якому навіть не вказано, що Володимир Зеленський іде на поступки.

У самому матеріалі журналісти написали, що в контексті членства в НАТО Зеленський заявив, що не хоче бути президентом «країни, яка щось просить на колінах». Тобто про жодні поступки Росії не йдеться, Зеленський лише сказав, що не намагатиметься випрошувати членство й не наполягатиме. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись