Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Поляки звинувачують українських біженців у проявах нацизму

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що поляки начебто звинувачують українських біженців у «проявах» нацизму. Мовляв, у багатьох польських містах з’явилися антиукраїнські білборди, а у Варшаві все частіше проходять мітинги проти «втягування» Польщі у війну в Україні. Автори посилаються на видання Myśl Polska. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс і встановили, що такі тези безпідставні й не мають жодних доказів. Як вони пояснюють, видання Myśl Polska, на яке посилаються проросійські медіа, стабільно поширює прокремлівську риторику. Наприклад, у своїх матеріалах «журналісти» Myśl Polska звинувачують Захід, а не Росію у розв’язуванні війни в Україні. Тобто імовірний «матеріал» про мітинг/антиукраїнські настрої може містити в собі низку фейків та маніпуляцій. Водночас фактчекери дописують, що у польських медіа немає жодних згадок про білборди з антиукраїнськими закликами чи масові мітинги проти України. Вони переконані, що це вкид пропагандистів. 

Поширюючи цей фейк, автори прагнуть демонізувати українських біженців та показати, як Європа нібито не підтримує Україну й українців загалом. У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join