Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж . Польща планує анексію західних областей України – про це повідомив Ярослав Міка

Телеграм-канали, пов’язані з зовнішньою розвідкою Кремля («Легітимний», «Сплетница», «ЗеРада» і так далі) беруть участь у спланованій дезінформаційній кампанії, мета якої – переконати читачів в тому, що Польща має намір захопити частину України. На доказ того вони поширюють фото білбордів, начебто розміщених в Польщі, з зображенням головнокомандувача Збройних сил Польщі Ярослава Мікі з цитатою «Час згадати історію». Начебто ця фраза є закликом до анексії українських областей, які до Другої світової входили в состав Польщі.

Яка довели дослідники DFRLab, ці зображення – фейк, цих плакатів не існує. Як не існує і матеріалу Бі-Бі-Сі, де начебто показали наказ того ж Мікі з планом захоплення українських областей. Цей фейк раніше вже спростовували фактчекери з Ройтарс, а також само Бі-Бі-Сі: такого сюжету не існувало, графіку, титри та навіть рекламу додатку Бі-Бі-Сі використали заради створення фейку, який поширили багато телеграм-каналів на європейських мовах.

Раніше «Детектор медіа» вже писав, що посилаючись на заяву керівника зовнішньої розвідки РФ Сергія Наришкина прокремлівські телеграм-канали поширювали дезінформацію про те, що Польща готується ввести миротворців в Україну аби захопити частину українських територій, і НАТО та США підтримали або не заперечували цей план. Нагадаємо, що Польща дійсно пропонувала НАТО ввести миротворців в Україну – і саме США заблокували пропозицію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись