Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Французький колишній військовий бреше, коли розповідає про «військові злочини» українських військових, свідком яких він начебто був

Фактчекери з редакції CheckNews, що є підрозділом французького видання Liberation, викрили брехню та маніпуляції з боку колишнього військового Анрі Боке, який останнім часом багато з’являється в телевізійних програмах іноземних ЗМІ в якості свідка «військових злочинів українців, зокрема з батальйону "Азов"», які начебто бачив на власні очі. Зокрема, він стверджував, що бачив, як члени «Азову», «систематично стріляли в ноги полонених російських військових, після чого страчували російських офіцерів» - все це, за словами Боке, відбувалося в Бучі. Видання перевірило його повідомлення – і не знайшло доказів того, що він взагалі міг бачити щось з того, про що він розповідає іноземній аудиторії. Так, фактчекери отримали дані, що Боке перебував в Україні декілька разів, але більшість його поїздок – на один день, тобто він в’їжджав та виїжджав в одну й ту саму дату – наприклад, 4 квітня. Всі перетини кордону відбувалися у Львівській області. І навіть єдиний раз, коли він перебував в Україні майже три доби (менше 72 годин з 17 до 19 квітня), він знаходився у Львові, і був свідком обстрілу росіянами міста 18 квітня, що підвтерджують його власні фото. Тобто він фізично не міг дістатися Бучі жодного разу, коли перебував в Україні. Також на його фото немає доказів про те, що він спілкувався з українськими військовими - лише фото блокпостів. 

Також дослідники поспілкувалися з його колишніми колегами з військової частини, де він служив, - і вони стверджують, що і тоді він багато брехав. Детальніше  про Боке можна почитати тут

Нагадаємо, що російська пропаганда часто використовує «іноземних журналістів», які виявляються блогерами з країн Європи та Америки, що мешкають в Росії, для поширення своєї дезінформації на західну аудиторію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись