Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Антивакцинаторські групи у Viber повернулися до поширення кремлівських наративів

.

З початком війни в антивакцинаторських українських групах в Viber поменшало кремлівської пропаганди, але з часом вона повертається. Про це в своєму дослідженні пишуть texty.org.ua.

Наприклад, в групах поширюють тезу, що під час кожної війни протягом останніх ста років «з України німці вивозять зерно». В повідомленнях не згадується масштабне викрадення українського зерна росіянами з окупованих територій Херсонської області - як крадіжку виставляють намагання країн ЄС допомогти з експортом українського зерна із заблокованих російським флотом портів у Чорному морі. Також в групах поширюють наративи про заздалегідь «запланований західними ляльководами» розділ України та «подовження військового стану заради збагачення та безконтрольного пограбування українського народу» військовим та політичним керівництвом України. Про війну в таких повідомленнях не згадують зовсім. Один з ватажків антивакцинаторів, Остап Стахів пише, що «бензинова криза» - це теж штучне створений дефіцит заради збагачення. І, знову ж, ніяких претензій до росіян, які бомблять нафтобази та нафтопереробні заводи в Україні Стахів не має. Також у цих групах процвітають російські конспірологічні наративи, особливо про «зраду», «поганий стан ВСУ» та «змову масонів та євреїв» проти «братерських слов’янських народів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись