Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українське керівництво зупинило виробництво солі, аби продати зброю зі складів в Бахмуті

Російськи пропагандисти поширюють фейк про «склади стрілецької зброї», яке начебто продають під час війни та саме через цю продаж було зупинено роботу підприємства «Артемсіль». Фейк детально розібрало видання StopFake.

Єдине, що є правдивим у повідомленні російських пропагандистів – це те, що склади в шахтах, де видобували сіль у Бахмуті (колишній Артемівськ) існували. Там зберігали зброю часів Першої та Другої світових воєн за часів СССР, а потім, вже під час незалежності, – частину зброї з розформованих українських підрозділів. Але ще у 2014 році 95% цієї зброї зі складів були перевезені на Західну Україну, коли навколо Бахмуту були запеклі бої. В першу чергу вивозили сучасне озброєння, але перемістили і старе – наприклад, кулемети Максим та іншу історичну зброю. Про це, наприклад, писав у 2015 році Юрій Бірюков, який був радником президента Петра Порошенка, та інспектував склади.

Зараз з військової точки зору цінності зі склади не мають значення. А один з найкрупніших виробників солі в Європі – підприємство «Артемсіль» не може працювати через постійні обстріли. Тому сіль так подорожчала в Україні та є перебої з поставками солі в Європі. «Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйновано адміністративну будівлю. Були прямі попадання в копальні, в склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не наразимо людей на небезпеку. Тим більше більшість жителів Соледару, співробітників ДП «Артемсіль» вже евакуювалися. Більшості працівників адміністрації, інженерно-технічних працівників немає на місці», — розповідав «Радіо Свобода» виконуючий обов’язки директора підприємства Віктор Юрін. Тому «штучно створена київським режимом криза з сіллю», про яку пишуть пропагандисти, та продаж «стрілецької збої заради продажу її в Африку» - вигадка колишнього депутата ВР Іллі Киви, який першим поширив цю брехню.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись