Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російським загарбникам видають методичкі, в яких навчають відповідати на питання українців на окупованих територіях. Слово «війна» рекомендують не вживати, як і визнавати, що вони - росіяни

У звільненому від російських загарбників селі Димерка (Київська область) співробітники Національного музею історії України знайшли методичні посібники із поясненням, як відповідати на запитання місцевого населення. Дві сторінки з цих методичок оприлюднив проєкт «НотаЄнота», їхнє існування підтвердили «Детектору медіа» співробітники музею. За їхніми словами, документ знайшли в селищній раді, яка була захоплена росіянами .

В цих методичках рекомендують окупантам не вживати слова «війна» та «вбивство», а на всі питання відповідати так, щоб «в головах закріпилася думка про те, що українська влада просила місцеве населення без пенсій, соціальних виплат, без захисту, світла та води». Треба також уникати прямого визнання, що окупанти – росіяни, потрібно відповідати що загарбники «і росіяни, і українці, але головне – що вони православні», так само, як і українці. Головна мета таких відповідей – примусити сумніватися людей в українській владі, та перекласти відповідальність за війну саме на уряд, президента чи владу взагалі.

Ці методички – черговий доказ інформаційної війни проти українців, та приклад військових інформаційно-психологічних спецоперацій, які проводять вбивці на українських окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись