Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Французький колишній військовий бреше, коли розповідає про «військові злочини» українських військових, свідком яких він начебто був

Фактчекери з редакції CheckNews, що є підрозділом французького видання Liberation, викрили брехню та маніпуляції з боку колишнього військового Анрі Боке, який останнім часом багато з’являється в телевізійних програмах іноземних ЗМІ в якості свідка «військових злочинів українців, зокрема з батальйону "Азов"», які начебто бачив на власні очі. Зокрема, він стверджував, що бачив, як члени «Азову», «систематично стріляли в ноги полонених російських військових, після чого страчували російських офіцерів» - все це, за словами Боке, відбувалося в Бучі. Видання перевірило його повідомлення – і не знайшло доказів того, що він взагалі міг бачити щось з того, про що він розповідає іноземній аудиторії. Так, фактчекери отримали дані, що Боке перебував в Україні декілька разів, але більшість його поїздок – на один день, тобто він в’їжджав та виїжджав в одну й ту саму дату – наприклад, 4 квітня. Всі перетини кордону відбувалися у Львівській області. І навіть єдиний раз, коли він перебував в Україні майже три доби (менше 72 годин з 17 до 19 квітня), він знаходився у Львові, і був свідком обстрілу росіянами міста 18 квітня, що підвтерджують його власні фото. Тобто він фізично не міг дістатися Бучі жодного разу, коли перебував в Україні. Також на його фото немає доказів про те, що він спілкувався з українськими військовими - лише фото блокпостів. 

Також дослідники поспілкувалися з його колишніми колегами з військової частини, де він служив, - і вони стверджують, що і тоді він багато брехав. Детальніше  про Боке можна почитати тут

Нагадаємо, що російська пропаганда часто використовує «іноземних журналістів», які виявляються блогерами з країн Європи та Америки, що мешкають в Росії, для поширення своєї дезінформації на західну аудиторію.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join