Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message . Польща планує анексію західних областей України – про це повідомив Ярослав Міка

Телеграм-канали, пов’язані з зовнішньою розвідкою Кремля («Легітимний», «Сплетница», «ЗеРада» і так далі) беруть участь у спланованій дезінформаційній кампанії, мета якої – переконати читачів в тому, що Польща має намір захопити частину України. На доказ того вони поширюють фото білбордів, начебто розміщених в Польщі, з зображенням головнокомандувача Збройних сил Польщі Ярослава Мікі з цитатою «Час згадати історію». Начебто ця фраза є закликом до анексії українських областей, які до Другої світової входили в состав Польщі.

Яка довели дослідники DFRLab, ці зображення – фейк, цих плакатів не існує. Як не існує і матеріалу Бі-Бі-Сі, де начебто показали наказ того ж Мікі з планом захоплення українських областей. Цей фейк раніше вже спростовували фактчекери з Ройтарс, а також само Бі-Бі-Сі: такого сюжету не існувало, графіку, титри та навіть рекламу додатку Бі-Бі-Сі використали заради створення фейку, який поширили багато телеграм-каналів на європейських мовах.

Раніше «Детектор медіа» вже писав, що посилаючись на заяву керівника зовнішньої розвідки РФ Сергія Наришкина прокремлівські телеграм-канали поширювали дезінформацію про те, що Польща готується ввести миротворців в Україну аби захопити частину українських територій, і НАТО та США підтримали або не заперечували цей план. Нагадаємо, що Польща дійсно пропонувала НАТО ввести миротворців в Україну – і саме США заблокували пропозицію.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join