Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Під час візиту Блінкена у Veterano Pizza із закладу нібито прибрали нацистський шеврон та фото палаючого будинку профспілок в Одесі

Крайній візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва відбувся 14-15 травня 2024 року. Після насиченого зустрічами першого дня Блінкен разом із Дмитром Кулебою відвідав заклад Veterano Pizza, де, згідно з твердженнями пропагандистів, нібито перед візитом держсекретаря США змінили фото охопленого вогнем будинку профспілок в Одесі 2014 року на тризуб. А в самому закладі є стіна з шевронами, де розміщена емблема нацистської дивізії СС «Вікінг». 

Скриншот VoxCheck

Однак у цьому випадку маємо справу з фотофейком. Про це пишуть у проєкті VoxCheck. Оскільки відвідувачі Veterano Pizza швидше за все публікували світлини, де позначали заклад, то фактчекери VoxCheck вирішили переглянути такі пости в інстаграмі. Наприклад, фото з двома чоловіками, які начебто сфотографувалися на фоні палаючого будинку профспілок в Одесі відредагували. В оригіналі його опублікували на інстаграм-сторінці navysportua 14 грудня 2021 року. На стіні за відвідувачами помітно, що на місці фото нібито палаючої будівлі насправді висить тризуб на чорно-червоному тлі.

Зверху — фейкове фото. Знизу — оригінальна світлина. Джерело: VoxCheck

Також відредагували й картинку з шевроном дивізії СС. Оригінальну фотографію опублікували в лютому 2018 року. На ній немає нацистської емблеми — її додали автори фейку у фоторедакторі.

Зверху — фейкове фото. Знизу — оригінальна світлина. Джерело: VoxCheck

Ще на початку повномасштабної війни ми спростовували інформацію, що Ентоні Блінкен під час візиту до Литви нібито заявив, що російська армія набагато перевершує українську і здатна «перемолоти» її.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись